dimarts, 4 de febrer del 2014

Aprenentatge a Internet

Nova setmana de treball i nous aprenentatges!

En aquesta entrada vull parlar de les plataformes en les quals podem desenvolupar processos d'ensenyament-aprenentatge com a cursos, assignatures... És el que es diu LMS (Learning Managament Systems).

Cada universitat té el seu propi Campus Virtual, però a més plataformes com Moodle o Google Sites, són recomanables per elaborar material docent en HTML.

Un exemple interessant també, seria de Eduonline de Edutic propietat de la Universitat d'Alacant. 

Dins d'aquestes plataformes es poden crear continguts educatius com WebQuests, caceres del tresor, blogs i els (les) wikis. 



"Una WebQuest és una activitat orientada a la recerca on tota o gairebé tota la informació que s'utilitza procedeix de recursos de la Web" 

(Bernie Dodge, 1995) 

Està relacionada amb processos cognitius de nivell superior com el fer "alguna cosa" amb la informació donada. 

El pensament pot ser creatiu o crític i implicar la resolució de problemes, enunciació de judicis, anàlisis o síntesis. La tasca ha de consistir en una mica més que a contestar a simples preguntes o reproduir el que hi ha en la pantalla. 

Alguns exemples: 


Fes clic per veure la WebQuest! 

Tipus d'activitat didàctica molt senzilla per integrar Internet en l'aula. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. 

Algunes inclouen una "Gran pregunta" al final, que requereix que els alumnes integren els coneixements adquirits durant el procés. 

Alguns exemples: 


Fes clic per veure la cacera del tresor de Pablo Picasso! 

Web que s'elabora de manera col·laborativa per un grup d’usuaris i que pot ser editada per qualsevol d’ells. El seu èxit depén de les aportacions dels usuaris, ja que, són ells els que creen, mantenen, i milloren les wikis. La primera wiki va ser creada en 1995 per Ward Cunnigham. 

Actualment les més conegudes són: Vikipèdia i Wikileaks :)

El nom prové del terme hawaià wiki wiki que significa "ràpid", el que fa referència a la seua capacitat d’actualització i al creixement dels continguts publicats. 

Un altre terme aparegut recentment és bliki, que és un blog que pot ser editat com si fóra una wiki, és a dir, un blog obert que pot ser modificat per qualsevol que no siga el seu autor inicial, però que requereix el permís del seu administrador.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada